180
Lottum

De Roozehoeve

Ronald Paardekooper en Lydia van Beek, eigenaren van de Roozehoeve vertellen in dit artikel hun verhaal over het leven als geitenhouder!

“Geiten zijn gewoon gek en dat vinden wij hilarisch.” – Lydia van Beek

Group 4

Wat heeft jullie ertoe gezet om geitenhouder te worden?

"Het is altijd al onze droom geweest om een boerderij te beginnen. Het idee kwam vanuit mij (Lydia) om een geitenboerderij te beginnen. Eerst was Ronald een echte koeienfan, maar doordat de geitensector in Nederland nog vrij nieuw is en er nog veel in valt te ontdekken en te doen, werd Ronald ook snel enthousiast over deze eigenwijze dieren. Wij zijn toen op zoek gegaan naar een boerderij. Op een gegeven moment kwamen we bij een boerderij in Lottum terecht en hebben deze gekocht. Zo werd onze droom werkelijkheid. Lottum is het rozendorp, en daar is onze geitenhouderij, de Roozehoeve, dan ook naar vernoemd."

Hoe ziet een dag als geitenhouder eruit?

"Onze dag begint om 4.30 uur met het melken en voeren van de geiten. Daarna worden de lammeren gevoerd. Op dit moment hebben we rond de 180 lammeren achter lopen. De grote geiten krijgen een deel van het voer met een automatisch voersysteem. Hier hoeven wij zelf dus niet zoveel aan te doen.

Ongeveer zes keer per dag schuiven wij het gras aan op het voerpad. Drie keer per jaar moet er een groep geiten aflammeren. Dat zijn de drukste periodes. Helpen met verlossingen, lammeren verzorgen en leren drinken van poedermelk. Ook worden de klauwen (nagels) van de geiten drie keer per jaar geknipt, daar zijn we samen met een professionele pedicure wel drie dagen mee bezig. Daarnaast worden zowel de lammeren als de geiten tegen meerdere ziektes gevaccineerd.

Buiten deze werkzaamheden om zijn we bezig met het onderhoud en uitmesten van de stallen. Het onderhouden van het erf, de tuin en de installaties van de machines die we hebben om de dieren te melken en voeren. Aan het eind van de middag om 16.30 uur worden de geiten nog een keer gemolken en worden de lammeren nog een keer gevoerd. En dan is de dag alweer om."

Wat maakt jullie werk zo bijzonder?

"Wij komen allebei niet van een boerderij en merken dat dit een hele andere manier van leven is. De vrijheid die we hebben, het vele buiten zijn en het opbouwen van iets voor onszelf vinden wij zo bijzonder aan dit vak. Geiten zijn gewoon gek en dat vinden wij hilarisch. Sinds dat wij de boerderij hebben, merken wij dat er veel minder stress is en we onze eigen tijd in kunnen delen. Dat vinden wij heerlijk. Geiten zijn bijzonder geschikt om producten die wij als mens niet kunnen verteren zoals gras en mais om te zetten in dierlijk eiwit in de vorm van melk en kaas. Dat willen wij graag op een open en transparante manier doen door burgers de gelegenheid te bieden om op ons bedrijf te komen kijken. Zo kunnen we aan iedereen laten zien hoe leuk geiten zijn en hoe wij heerlijke geitenzuivel produceren!"

 

Lees meer op de Facebookpagina van De Roozehoeve of op de website

De roozehoeve

“Geiten zijn gewoon gek en dat vinden wij hilarisch.” – Lydia van Beek

Group 4

Ontdek de geitenhouders en zuivelaars!

Wist je dat er in Nederland bijna 500 geitenhouders zijn? En dat we meer dan 27 miljoen kilo geitenkaas maakten in 2020? In de geitenzuivelketen werken zonder uitzondering gepassioneerde mensen die van geiten houden en trots zijn wat ze samen tot stand brengen.

Lees hier meer verhalen van makers en boeren:

Bas en Martine Brommer eigenaren geitenhouderij

Bas en Martine Brommer

Bas en Martine Brommer hebben een geitenhouderij in Hippolytushoef ’We hadden altijd al iets met

Ontmoet de boer
Directeur Wim Brilman

Wim Brilman

Wim Brilman, directeur CBM. CBM is een coöperatie van geitenhouders die zich inzet voor haar

Ontmoet de maker
Klaver Kaas

John Klaver

John Klaver is samen met Marcel, Bas, Tim (neefjes van John) en Thijs (zoon van

Ontmoet de maker
RMO chauffeur Saskia van der Meer

Saskia van der Meer

Saskia van der meer is RMO chauffeur voor Rouveen Kaasspecialiteiten.

Ontmoet de maker
Jowis Zolder

Jowis Zolder

Gerina is werkzaam bij Jowis zolder in Lunteren. Dit is een geitenhouderij waar ook geitenijs

Ontmoet de boer
Frank van Leijs

Frank van Leijsen

In het Noord-Brabantse dorp Haghorst runt Frank van Leijsen het geitenbedrijf De BezienswaardiGeit. In dit

Ontmoet de boer
Bettinehoeve

Astrid van den Heuvel

Astrid van den Heuvel is Key account manager bij Bettinehoeve, bekend van de geitenkaas.

Ontmoet de maker
Kaasproductie Amalthea B.V. zuivelaar Sander Heemskerk

Sander Heemskerk

Sander Heemskerk vindt zuivel een mooi product vanwege de veelzijdigheid. Geitenzuivel is licht verteerbaar, lactose-arm

Ontmoet de maker
Jos Stevens zuivelaar

Jos Stevens

Jos Stevens is voorman en Kaasmaker bij zuivelaar DeJong Cheese in Alphen. In dit artikel

Ontmoet de maker
Jan Dijkstra Organic Goatmilk Coörperatie

Jan Dijkstra

Jan Dijkstra is voorzitter van het bestuur van de Organic Goatmilk Coöperatie. In dit artikel

Ontmoet de maker
Piet den Hertog

Piet den Hertog

“Geiten zijn ontzettend leuk om mee te werken. Ze zijn speels, vrolijk en nieuwsgierig, en

Ontmoet de boer
Zuivelaars-Marian-Rustema

Marian Rustema

Marian Rustema is marketing manager bij zuivelaar Henri Willig. “Samen met onze geitenhouders maken we

Ontmoet de maker
Willeke Veldman

Willeke Veldman

“Elke geitenhouder heeft wel een verhaal over een geit die in een onbewaakt ogenblik de

Ontmoet de boer
Mart-Jan de Jong

Mart-Jan de Jong

Mart-Jan de Jong is eigenaar van De Bonte Weide, een biologische melkgeitenhouderij in Stolwijk. Lees

Ontmoet de boer

Frank Brinkhaus

Frank Brinkhaus runt in Heythuysen de authentieke en innovatieve geitenhouderij Frank’s Farm.

Ontmoet de boer
biologische_geitenhouderij_reimert

Familie Reimert

Familie Reimert is eigenaar van een biologisch melkgeitenbedrijf in Mariënheem. In dit artikel lees je

Ontmoet de boer

Probeer ook eens

Met geitenzuivel maak je de lekkerste recepten. Of je nu kiest voor melk, kaas of vlees: maak er iets lekkers van!

Arrow-Bow

Geitenzuivel

Lichter verteerbaar dan koemelk en vol van smaak. Geitenzuivel is een ontdekking op zich.

Ontdek het

Geitenkaas

Zacht en smeuïg of juist stevig en vol van karakter. Ontdek jouw favoriet.

Ontdek het

Bokkenvlees

Lang werd het gezien als restproduct, maar inmiddels verdient bokjesvlees een plekje op ons bord.

Ontdek het