Stolwijk

Mart-Jan de Jong

Mart-Jan de Jong is eigenaar van De Bonte Weide, een biologische melkgeitenhouderij in Stolwijk. Lees hier zijn enthousiaste verhaal!

"In de zomer zijn de geiten veel buiten. Een genot voor het oog!"

Group 4

SWITCH NAAR GEITEN

"Geiten zijn sociale dieren met wie je echt contact kan maken. Dat gevoel hadden we minder bij de schapen die we eerder hadden. Die keken niet op of om als we langsliepen. We zijn geswitcht doordat we genoodzaakt waren ons bedrijf opnieuw op te bouwen nadat onze boerderij geruimd was door Q-koorts. We hebben alle diersoorten bekeken en de geit paste het beste bij ons en ons bedrijf. Dat we door die situatie nu met geiten werken is een geluk bij een ongeluk."

BIOLOGISCH

"Al vanaf 1999 zijn we uit volle overtuiging biologisch en proberen we dat op alle vlakken vorm te geven. Het veenweidegebied waar we wonen en werken leent zich goed voor biologisch boeren. Onze 450 geiten voeren we met minimaal 60% ruwvoer, waaronder grasklaver van eigen land, aangevuld met brok en granen. Door dit gevarieerde voer leveren de geiten ons hoogwaardige melk, met een volle en heerlijke smaak. In de zomer zijn de geiten veel buiten. Een genot voor het oog! De jonge geitjes groeien op tot melkgeiten. Behalve jonge geitjes krijgen we ook jonge bokjes. Die brengen we zelf groot tot ze geslacht kunnen worden. De bokjes zetten we af via de coöperatie Bio Goat Meat."

NATUURBEHEER

"We doen meer dan het produceren van biologische geitenzuivel. Voor onze stroomvoorziening hebben we 196 zonnepanelen. We wekken iets meer stroom op, dan we zelf gebruiken. Ook doen we veel aan natuurbeheer. De helft van het grasland wat we beheren is kruidenrijk grasland. Op de andere helft van het grasland wordt aan de slootkant anderhalve meter niet bemest. Hierdoor verschraal je de slootkant, waardoor je een grotere variatie aan planten krijgt. Ook insecten en andere dieren vinden dit fijn. Voor de weidevogels hebben we een plas-dras, een stuk weiland waarop ondiep water staat, aangelegd die met een pomp op zonne-energie op niveau gehouden wordt. Dit alles bevordert de biodiversiteit. Mooi is dat sinds 2017 een kerkuil in onze stal zit. Dat jaar zijn er maar liefst vijf uilskuikens uitgevlogen."

EIGEN PRODUCT

"We vonden het jammer dat onze geitenmelk onzichtbaar op de markt kwam. Daarom hebben we een eigen product gemaakt van deze gezonde melk: biologische rauwmelkse geitenkefir. Doordat we het product niet pasteuriseren en daarnaast fermenteren wordt het nog lichter verteerbaar. We zijn overtuigd van de gezonde werking van deze zuiveldrank en het is zo lekker! Zelf drink ik het iedere dag bij de lunch. Binnenkort ga ik een cursus geitenkaas maken volgen. Wie weet gaan we dat ook nog eens op de markt brengen."

Voor meer informatie over De Bonte Weide kun je naar https://debonteweide.nl/

Mart-Jan de Jong

"In de zomer zijn de geiten veel buiten. Een genot voor het oog!"

Group 4

Ontdek de geitenhouders!

Wist je dat er in Nederland bijna 500 geitenhouders zijn? Het zijn zonder uitzondering gepassioneerde ondernemers die van hun geiten houden en trots zijn op wat ze samen met hen tot stand brengen.

Onze enthousiaste geitenhouders werken elke dag om voor jou de allerlekkerste geitenzuivel te produceren en daar vertellen ze je graag meer over.

Zuivelaars-Marian-Rustema

Marian Rustema

Marian Rustema is marketing manager bij zuivelaar Henri Willig. “Samen met onze geitenhouders maken we

Ontmoet de maker
Directeur Wim Brilman

Wim Brilman

Wim Brilman, directeur CBM. CBM is een coöperatie van geitenhouders die zich inzet voor haar

Ontmoet de maker
Jos Stevens zuivelaar

Jos Stevens

Jos Stevens is voorman en Kaasmaker bij zuivelaar DeJong Cheese in Alphen. In dit artikel

Ontmoet de maker
Jan Dijkstra Organic Goatmilk Coörperatie

Jan Dijkstra

Jan Dijkstra is voorzitter van het bestuur van de Organic Goatmilk Coöperatie. In dit artikel

Ontmoet de maker
RMO chauffeur Saskia van der Meer

Saskia van der Meer

Saskia van der meer is RMO chauffeur voor Rouveen Kaasspecialiteiten.

Ontmoet de maker
Kaasproductie Amalthea B.V. zuivelaar Sander Heemskerk

Sander Heemskerk

Sander Heemskerk vindt zuivel een mooi product vanwege de veelzijdigheid. Geitenzuivel is licht verteerbaar, lactose-arm

Ontmoet de maker
Bettinehoeve

Astrid van den Heuvel

Astrid van den Heuvel is Key account manager bij Bettinehoeve, bekend van de geitenkaas.

Ontmoet de maker
Klaver Kaas

John Klaver

John Klaver is samen met Marcel, Bas, Tim (neefjes van John) en Thijs (zoon van

Ontmoet de maker
biologische_geitenhouderij_reimert

Familie Reimert

Familie Reimert is eigenaar van een biologisch melkgeitenbedrijf in Mariënheem. In dit artikel lees je

Ontmoet de boer
Bas en Martine Brommer eigenaren geitenhouderij

Bas en Martine Brommer

Bas en Martine Brommer hebben een geitenhouderij in Hippolytushoef ’We hadden altijd al iets met

Ontmoet de boer
Frank van Leijs

Frank van Leijsen

In het Noord-Brabantse dorp Haghorst runt Frank van Leijsen het geitenbedrijf De BezienswaardiGeit. In dit

Ontmoet de boer
De roozehoeve

De Roozehoeve

Ronald Paardekooper en Lydia van Beek, eigenaren van de Roozehoeve vertellen in dit artikel hun

Ontmoet de boer

Frank Brinkhaus

Frank Brinkhaus runt in Heythuysen de authentieke en innovatieve geitenhouderij Frank’s Farm.

Ontmoet de boer
Willeke Veldman

Willeke Veldman

“Elke geitenhouder heeft wel een verhaal over een geit die in een onbewaakt ogenblik de

Ontmoet de boer
Jowis Zolder

Jowis Zolder

Gerina is werkzaam bij Jowis zolder in Lunteren. Dit is een geitenhouderij waar ook geitenijs

Ontmoet de boer
Piet den Hertog

Piet den Hertog

“Geiten zijn ontzettend leuk om mee te werken. Ze zijn speels, vrolijk en nieuwsgierig, en

Ontmoet de boer

Probeer ook eens

Met geitenzuivel maak je de lekkerste recepten. Of je nu kiest voor melk, kaas of vlees: maak er iets lekkers van!

Arrow-Bow

Geitenzuivel

Lichter verteerbaar dan koemelk en vol van smaak. Geitenzuivel is een ontdekking op zich.

Ontdek het

Geitenkaas

Zacht en smeuïg of juist stevig en vol van karakter. Ontdek jouw favoriet.

Ontdek het

Bokkenvlees

Lang werd het gezien als restproduct, maar inmiddels verdient bokjesvlees een plekje op ons bord.

Ontdek het