Jan Dijkstra is voorzitter van het bestuur van de Organic Goatmilk Coöperatie. In dit artikel vertelt Jan zijn verhaal als voorzitter.
“Biologische geitenzuivelproducten kunnen, net als alle andere geitenzuivelproducten, mogelijk een alternatief zijn voor mensen met koemelkallergie. Door een andere eiwitsamenstelling is er kans dat geitenmelk wel in het dieet past"
Kun je iets vertellen over de historie en het doel van Organic Goatmilk Coöperatie?
“In 2009 is de Organic Goatmilk Coöperatie opgericht door een twintig-tal biologische geitenhouders in Nederland en Vlaanderen. Zij vonden het belangrijk dat er een betere melkprijs kwam. Toen zijn ze dit samenwerkingsverband gestart. Door samen hun krachten te bundelen, is de Organic Goatmilk Coöperatie (OGC) ontstaan.
Sinds 2015 zijn er naast Nederlandse en Vlaamse boeren, ook Duitse boeren aangesloten bij de coöperatie. Dat maakt dat we vandaag de dag bijna 60 leden hebben. De leden kennen allemaal de biologische geitenhouderij zeer goed en werken met passie aan de ontwikkeling van de keten voor biologische geitenzuivel. Van producent tot consument.
‘s Ochtends wordt de rauwe melk opgehaald bij de geitenhouders en ‘s middags wordt de melk afgeleverd bij de verwerkers in binnen- en buitenland. De rauwe melk wordt dus rechtstreeks verkocht aan de verwerkers. Dit zijn de kaasmakers, melkerijen en melkpoederfabrieken. Zij verwerken uiteindelijk de geitenmelk tot lekkere zuivelproducten.”
Wat is jouw rol binnen de Organic Goatmilk Coöperatie?
“Op dit moment ben ik de voorzitter van het bestuur. Zelf ben ik ruim 20 jaar biologische melkgeitenhouder geweest en vanaf de oprichting van OGC ben ik al lid van deze coöperatie. Nadat wij ons bedrijf eind 2017 verkochten, ben ik al snel in het bestuur van OGC gegaan. Het bestuur heeft als taak de belangen van de leden te behartigen en als voorzitter mag ik hier leiding aan geven. Ik vind het bijzonder dat ik op deze manier een bijdrage kan leveren aan de biologische geitensector.”
Wat maakt geitenzuivel zo speciaal?
“Biologische geitenzuivelproducten kunnen, net als alle andere geitenzuivelproducten, mogelijk een alternatief zijn voor mensen met koemelkallergie. Door een andere eiwitsamenstelling is er kans dat geitenmelk wel in het dieet past.* Zo kunnen ook mensen met een allergie genieten van lekkere zuivelproducten. Daarnaast krijgen de geiten die biologische geitenmelk produceren biologisch voer toegediend. Dit houdt in dat het voer geteeld is zonder gebruik te maken van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. De melk van OGC wordt door de verwerkers verwerkt tot harde en zachte geitenkazen, yoghurt producten en babyvoeding. Voor ieder wat wils dus!”
*In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt geitenmelk niet aangeraden in het geval van een medisch vastgestelde koemelkallergie. Ondanks de unieke eiwitsamenstelling van geitenmelk, is er nog steeds kans op een allergische kruisreactie.
“Biologische geitenzuivelproducten kunnen, net als alle andere geitenzuivelproducten, mogelijk een alternatief zijn voor mensen met koemelkallergie. Door een andere eiwitsamenstelling is er kans dat geitenmelk wel in het dieet past"
Ontdek de geitenhouders en zuivelaars!
Wist je dat er in Nederland bijna 500 geitenhouders zijn? En dat we meer dan 27 miljoen kilo geitenkaas maakten in 2020? In de geitenzuivelketen werken zonder uitzondering gepassioneerde mensen die van geiten houden en trots zijn wat ze samen tot stand brengen.
Lees hier meer verhalen van makers en boeren:
Saskia van der Meer
Saskia van der meer is RMO chauffeur voor Rouveen Kaasspecialiteiten.
Frank Brinkhaus
Frank Brinkhaus runt in Heythuysen de authentieke en innovatieve geitenhouderij Frank’s Farm.
Piet den Hertog
“Geiten zijn ontzettend leuk om mee te werken. Ze zijn speels, vrolijk en nieuwsgierig, en
Astrid van den Heuvel
Astrid van den Heuvel is Key account manager bij Bettinehoeve, bekend van de geitenkaas.
Bas en Martine Brommer
Bas en Martine Brommer hebben een geitenhouderij in Hippolytushoef ’We hadden altijd al iets met
Familie Reimert
Familie Reimert is eigenaar van een biologisch melkgeitenbedrijf in Mariënheem. In dit artikel lees je
De Roozehoeve
Ronald Paardekooper en Lydia van Beek, eigenaren van de Roozehoeve vertellen in dit artikel hun
Jowis Zolder
Gerina is werkzaam bij Jowis zolder in Lunteren. Dit is een geitenhouderij waar ook geitenijs
John Klaver
John Klaver is samen met Marcel, Bas, Tim (neefjes van John) en Thijs (zoon van
Sander Heemskerk
Sander Heemskerk vindt zuivel een mooi product vanwege de veelzijdigheid. Geitenzuivel is licht verteerbaar, lactose-arm
Jos Stevens
Jos Stevens is voorman en Kaasmaker bij zuivelaar DeJong Cheese in Alphen. In dit artikel
Marian Rustema
Marian Rustema is marketing manager bij zuivelaar Henri Willig. “Samen met onze geitenhouders maken we
Willeke Veldman
“Elke geitenhouder heeft wel een verhaal over een geit die in een onbewaakt ogenblik de
Mart-Jan de Jong
Mart-Jan de Jong is eigenaar van De Bonte Weide, een biologische melkgeitenhouderij in Stolwijk. Lees
Frank van Leijsen
In het Noord-Brabantse dorp Haghorst runt Frank van Leijsen het geitenbedrijf De BezienswaardiGeit. In dit
Wim Brilman
Wim Brilman, directeur CBM. CBM is een coöperatie van geitenhouders die zich inzet voor haar
Probeer ook eens
Met geitenzuivel maak je de lekkerste recepten. Of je nu kiest voor melk, kaas of vlees: maak er iets lekkers van!



















