Jos Stevens is voorman en Kaasmaker bij zuivelaar DeJong Cheese in Alphen. In dit artikel vertelt hij enthousiast zijn verhaal.
“Omdat je met natuurproducten werkt die niet standaard zijn, lever je maatwerk om onder alle omstandigheden dezelfde kwaliteit te leveren. Dat vind ik mooi."
Kun je iets vertellen over het bedrijf waar je werkt en de producten die jullie maken?
“DeJong Cheese is een familiebedrijf gevestigd in het tegen de Belgische grens gelegen Alphen. Sinds 1995 maken zij volgens traditioneel recept zachte en gerijpte (geiten)kazen van hoge kwaliteit. Ik werk al bijna 10 jaar met veel plezier bij dit mooie bedrijf. Voordat ik hier werkte had ik een agrarisch bedrijf in vleeskalveren. Ik wilde stoppen met het boerenbedrijf en was op zoek naar een nieuwe uitdaging.
In de 10 jaar bij DeJong Cheese heb ik op meerdere afdelingen het volledige proces van kaasmaken, van melk- tot eindproduct, doorlopen. De laatste jaren werk ik als voorman en Kaasmaker op de afdeling Gerijpte kaas. Daar maken we voornamelijk geitenbrie van ons merk Alphenaar. De geitenmelk die wij gebruiken voor onze kazen wordt verzameld bij verschillende boeren uit de prachtige, landelijke omgeving van Alphen. De geiten worden evenwichtig gevoerd met goed ruwvoer, wat zorgt voor een hoge kwaliteit melk en dat proef je! Deze melk wordt in de kaasmakerij gestremd en vervolgens op traditionele wijze gesneden, geroerd en verder verwerkt.”
Wat maakt jouw werk zo bijzonder?
“De geitenbrie wordt volgens een traditioneel recept bereid en dat vraagt om secuur werk. De ambachtelijke techniek, de tijd van handelen en een precieze timing zijn enkele van de belangrijkste onderdelen van de uiteindelijke smaak en smeuïgheid van de brie. Omdat je met natuurproducten werkt die niet standaard zijn, lever je maatwerk om onder alle omstandigheden dezelfde kwaliteit te leveren. Dat vind ik mooi.”
Wat maakt geitenzuivel zo lekker?
“Door haar natuurlijke vet- en eiwitgehaltes geeft geitenmelk de kazen een heerlijk zachte en romige smaak. De geitenbrie die wij maken heeft door de rijping een mooie, witte korst. Afhankelijk van de duur van de rijping varieert de smaak van zacht romig en stevig als de kaas nog jong is, tot pikant en smeuïg na volledige rijping. Waar ik zelf van houd? Ik at altijd het liefst de brie naturel maar voor de geitenbrie met fenegriek maak ik een uitzondering. Die is zo verfijnd van smaak en lekker!”
“Omdat je met natuurproducten werkt die niet standaard zijn, lever je maatwerk om onder alle omstandigheden dezelfde kwaliteit te leveren. Dat vind ik mooi."
Ontdek de geitenhouders en zuivelaars!
Wist je dat er in Nederland bijna 500 geitenhouders zijn? En dat we meer dan 27 miljoen kilo geitenkaas maakten in 2020? In de geitenzuivelketen werken zonder uitzondering gepassioneerde mensen die van geiten houden en trots zijn wat ze samen tot stand brengen.
Lees hier meer verhalen van makers en boeren:
Familie Reimert
Familie Reimert is eigenaar van een biologisch melkgeitenbedrijf in Mariënheem. In dit artikel lees je
Wim Brilman
Wim Brilman, directeur CBM. CBM is een coöperatie van geitenhouders die zich inzet voor haar
Sander Heemskerk
Sander Heemskerk vindt zuivel een mooi product vanwege de veelzijdigheid. Geitenzuivel is licht verteerbaar, lactose-arm
Frank van Leijsen
In het Noord-Brabantse dorp Haghorst runt Frank van Leijsen het geitenbedrijf De BezienswaardiGeit. In dit
Willeke Veldman
“Elke geitenhouder heeft wel een verhaal over een geit die in een onbewaakt ogenblik de
Bas en Martine Brommer
Bas en Martine Brommer hebben een geitenhouderij in Hippolytushoef ’We hadden altijd al iets met
Saskia van der Meer
Saskia van der meer is RMO chauffeur voor Rouveen Kaasspecialiteiten.
Astrid van den Heuvel
Astrid van den Heuvel is Key account manager bij Bettinehoeve, bekend van de geitenkaas.
Mart-Jan de Jong
Mart-Jan de Jong is eigenaar van De Bonte Weide, een biologische melkgeitenhouderij in Stolwijk. Lees
Jan Dijkstra
Jan Dijkstra is voorzitter van het bestuur van de Organic Goatmilk Coöperatie. In dit artikel
De Roozehoeve
Ronald Paardekooper en Lydia van Beek, eigenaren van de Roozehoeve vertellen in dit artikel hun
Jowis Zolder
Gerina is werkzaam bij Jowis zolder in Lunteren. Dit is een geitenhouderij waar ook geitenijs
Marian Rustema
Marian Rustema is marketing manager bij zuivelaar Henri Willig. “Samen met onze geitenhouders maken we
Frank Brinkhaus
Frank Brinkhaus runt in Heythuysen de authentieke en innovatieve geitenhouderij Frank’s Farm.
Piet den Hertog
“Geiten zijn ontzettend leuk om mee te werken. Ze zijn speels, vrolijk en nieuwsgierig, en
John Klaver
John Klaver is samen met Marcel, Bas, Tim (neefjes van John) en Thijs (zoon van
Probeer ook eens
Met geitenzuivel maak je de lekkerste recepten. Of je nu kiest voor melk, kaas of vlees: maak er iets lekkers van!



















