Een romige ovenschotel die comfort food ademt. Ideaal voor een koude avond. De geitenroom geeft een frisse, lichte toets aan de klassieke gratin.
Ingredienten
- 800 g vastkokende aardappelen
- 2 preien, in ringen
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 200 ml kookroom van geitenmelk (of geitenmelk + een scheutje slagroom)
- 100 g zachte geitenkaas
- 75 g geraspte harde geitenkaas (of jonge geitenkaas, als je een mildere smaak wilt)
- 1 el verse tijmblaadjes (of 1 tl gedroogde)
- 1 el boter
- Zout en versgemalen peper naar smaak
Geitenkaas
Zacht en smeuïg of juist stevig en vol van karakter. Ontdek jouw favoriet.
Start met koken
-
Verwarm de oven voor op 180°C.
-
Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Was de prei goed en snijd in ringen.
Verhit de boter in een pan en fruit de knoflook en prei 3–4 minuten tot ze zacht zijn.
-
Verwarm in een steelpan de geitenroom samen met de zachte geitenkaas tot een gladde saus. Roer de tijm erdoor en breng op smaak met zout en peper.
-
Vet een ovenschaal in. Leg een laag aardappelschijfjes op de bodem, daarna wat prei en een beetje saus. Herhaal tot alles op is. Eindig met een laag saus en strooi de geraspte geitenkaas erover.
-
Zet de schaal 35–40 minuten in de oven, tot de bovenkant goudbruin is en de aardappelen gaar zijn.
-
Eet smakelijk!
Klaske Bakker
Ambassadeur Klaske
Klaske Bakker is culinair redacteur van Landleven en auteur van o.a. een kookboek.


























































































































