Patatje stoofvlees is dé winterse snack als je het aan ons vraagt, maar wist je dat je hier ook bokkenvlees voor kunt gebruiken? Perfect voor een koude dag of gewoon omdat je zin hebt in iets verrassends lekkers.
Ingredienten
Voor het vlees
- 600 g bokkenvlees
- 2 grote uien, fijngesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels boter of olie
- 2 eetlepels bloem
- 300 ml runderbouillon
- 250 ml donker bier (bijv. bokbier)
- 2 eetlepels appelstroop
- 1 laurierblaadje
- 3 tl kruidnagel
- 1 tl mosterd
- Zout en peper naar smaak
Voor de patat
- 800 g frietaardappelen
- Zonnebloemolie
- Zout
Bokkenvlees
Lang werd het gezien als restproduct, maar inmiddels verdient bokjesvlees een plekje op ons bord.
Start met koken
-
Snijd het bokkenvlees in blokjes van ongeveer 3 cm. Dep het droog met keukenpapier en bestrooi met zout en peper.
-
Verhit de boter of olie in een grote braadpan en bak het vlees rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en zet apart.
-
Voeg in dezelfde pan de uien en knoflook toe en bak op laag vuur tot ze glazig zijn.
-
Strooi de bloem over de uien en roer goed door. Bak 1-2 minuten om de bloem te garen.
-
Voeg het bier, de bouillon, appelstroop, mosterd, laurier en kruidnagels toe. Roer goed door.
-
Doe het vlees terug in de pan. Breng aan de kook, draai het vuur laag, en laat het geheel met de deksel op de pan minimaal 2-3 uur zachtjes stoven. Roer af en toe en voeg water toe als het te droog wordt.
-
Haal na het stoven de laurier en kruidnagels eruit. Proef en breng op smaak met zout en peper.
-
Schil de aardappelen, snijd ze in dikke frieten en spoel ze af.
-
Kook de frieten 5 minuten in gezouten water en laat ze goed afkoelen.
-
Frituur de frieten in olie op 160°C tot ze licht goudkleurig zijn. Laat ze uitlekken.
-
Bak ze vlak voor het serveren op 180°C goudbruin en krokant. Bestrooi met zout.
-
Verdeel de frieten over borden. Schep een royale hoeveelheid stoofvlees eroverheen. Garneer eventueel met verse peterselie en een toefje mayonaise.
-
Eet smakelijk!
Klaske Bakker
Ambassadeur Klaske
Klaske Bakker is culinair redacteur van Landleven en auteur van o.a. een kookboek.


























































































































