info@ontdekdegeit.nl
info@ontdekdegeit.nl

Vragen over de geit

Hoeveel melkgeitenbedrijven zijn er in Nederland?

Er zijn in Nederland iets minder dan 400 melkgeitenbedrijven, waarvan zo’n 10% biologisch produceert. In totaal hebben ze zo’n 350.000 melkgeiten, die samen jaarlijks ongeveer 300 miljoen liter melk produceren.

Hoeveel geiten zijn er gemiddeld op een melkgeitenbedrijf?

Een gemiddeld melkgeitenbedrijf telt ongeveer 900 geiten, die meestal in grote groepen in een stal op stro gehouden worden.

Hoeveel melk geeft een melkgeit?

Als een melkgeit goed verzorgd en gevoed wordt geeft ze gemiddeld ongeveer 1000 liter melk per jaar. Dat is ongeveer drie liter per dag. Ter vergelijking: een melkkoe geeft per jaar bijna 8000 liter melk.

Welke geitenrassen worden er in Nederland als melkgeit gehouden?

In Nederland wordt voor de geitenmelk vooral het geitenras ‘Saanen’, ook wel ‘Nederlandse Witte Geit’ genoemd, gehouden. Deze geiten zijn wit en wat groter dan geiten van andere rassen.

Waar kan ik geitenzuivel kopen?

Geitenzuivel is te koop in vrijwel alle supermarkten. Het assortiment is hier de laatste jaren een stuk groter geworden en van de meeste producten is ook een biologische variant verkrijgbaar. Geitenzuivel koop je bovendien in speciaalzaken en op boerenmarkten. Er zijn ook geitenbedrijven die aan huis verkopen. Kijk hier voor een adres bij jou in de buurt.

Welke geitenzuivelproducten zijn er?

Verreweg het grootste deel van Nederlandse geitenmelk wordt verwerkt tot geitenkaas. Er wordt harde, half harde en zachte kaas van gemaakt, in allerlei varianten. Geitenmelk wordt ook verwerkt tot consumptiemelk, karnemelk, yoghurt, kwark en poeder voor o.a. babyvoeding. In principe is het mogelijk om alle producten die uit koemelk worden vervaardigd ook uit geitenmelk te maken.

Waarom is geitenkaas wit?

Geitenkaas heeft niet de gele kleur die koemelkkaas heeft. Deze kleur wordt namelijk veroorzaakt door de van nature in de melk aanwezige stof beta-caroteen, een voorloper van vitamine A. Geitenkaas is wit, omdat de geit de beta-caroteen al omgezet heeft in het kleurloze vitamine A. Geitenkaas is vrijwel altijd gemaakt van volle, niet afgeroomde geitenmelk.

Wat is het verschil tussen ‘gewone’ en biologische geitenzuivel?

Ongeveer 10% van de Nederlandse geitenmelk wordt biologisch geproduceerd. Daar heeft Europa regels voor opgesteld. Biologisch gehouden melkgeiten mogen alleen biologisch geteeld ruwvoer zoals gras en maïs eten. Daarnaast krijgen ze een beperkte hoeveelheid krachtvoer met biologische ingrediënten. Bij de teelt van dit voer zijn geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Biologische geiten hebben altijd de mogelijkheid om buiten te grazen. Je herkent biologische geitenzuivel aan het EKO keurmerk van de stichting SKAL. Voor biologisch dynamische producten is er het keurmerk van de stichting Demeter. Daarnaast mogen de producten het EU-logo voor biologische productie voeren.

Wat is het verschil tussen koeienzuivel en geitenzuivel?

In geitenmelk zit minder vet en eiwit dan in koemelk (resp. 4,1% en 3,4%), en de verdeling van het vet over de melk is wat fijner. Onder andere het verschil in vetzuursamenstelling zorgt voor de karakteristieke smaak van geitenmelk en geitenmelkproducten. Ook de verdeling van het eiwit over de melk en de samenstelling van het eiwit verschilt van koemelk. Die samenstelling zorgt ervoor dat mensen die gevoelig zijn voor koemelk soms wel geitenmelk kunnen verdragen. Maar er  bestaat ook intolerantie voor geitenmelk of zelfs voor beide soorten melk. Bij een medisch vastgestelde koemelkallergie is geitenmelk ook geen alternatief. Mensen die niet allergisch zijn, maar wel moeite hebben met de vertering van koemelk, ervaren geitenmelk vaak wel goed. Over het geheel gezien is geitenmelk voor de meeste mensen lichter verteerbaar dan koemelk. Hier is echter nog geen sterk wetenschappelijk bewijs voor.

Is geitenmelk gezonder dan koemelk?

Uit onderzoek blijkt dat er qua voedingswaarde weinig verschil is tussen koemelk en geitenmelk (http://edepot.wur.nl/8800). Wel lijken de mineralen in geitenmelk beter opneembaar dan die in koemelk. De effecten van geitenmelk op de gezondheid zijn nog onvoldoende bewezen. Wel geeft onderzoek bepaalde aanwijzingen:
- Geitenmelk verlaagt mogelijk het cholesterolgehalte meer dan koemelk, mede dankzij het hogere gehalte middellange ketenvetzuren.
- Geitenmelk bevat tien keer meer oligosacchariden dan koemelk. Mogelijk versterkt dit het immuunsysteem.
- Geitenmelk lijkt minder allergeen dan koemelk, maar ook geitenmelk kan allergische reacties geven.

Hoeveel lammetjes krijgt een melkgeit?

Melkgeiten krijgen doorgaans twee of soms drie lammetjes tegelijk.

Wat eten melkgeiten?

Een geit is net als een koe een herkauwer met vier magen. Geiten zijn daardoor erg goed in het verteren van plantaardig voedsel. De in Nederland gehouden melkgeiten eten vooral gras en maïs. Daarnaast krijgen ze krachtvoerbrokken, die voor extra energie en eiwit zorgen.

Wat wordt bedoeld met de term ‘duurmelken’?

Een melkgeit wordt regelmatig gedekt door de bok. Zo kan ze weer lammeren en blijft de melkproductie op gang. Duurmelken wil zeggen dat een geit langere tijd achter elkaar ‘doormelkt’, zonder dat zij een lam krijgt. Duurmelken komt steeds meer voor in de melkgeitensector. Inmiddels doen bijna alle geitenhouders het. Het is beter voor de gezondheid van de geit en op deze manier worden er ook minder bokjes geboren.

Waar gaat de melk vanaf de geitenbedrijven naartoe?

In Nederland zijn verschillende coöperaties die geitenmelk inzamelen. Daarnaast zijn er nog verschillende particuliere zuivelfabrieken, en verwerken verschillende geitenhouders zelf op hun eigen bedrijf de melk tot bijvoorbeeld kaas en/of yoghurt. Vaak verkopen zij ook aan huis. Kijk hier voor een adres bij jou in de buurt.