info@ontdekdegeit.nl
info@ontdekdegeit.nl

Ontdek onze biologische geitenhouders

Wist je dat er ook biologische geitenzuivel bestaat? Ongeveer 15% van de Nederlandse geitenbedrijven produceert de melk biologisch. Dit is zo’n 10% van de totale geitenmelkplas.

Biologisch gehouden melkgeiten mogen alleen biologisch geteeld voer eten. Bij de teelt van dit voer zijn geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dat geldt voor zowel ruwvoer, zoals gras en maïs, als voor krachtvoer. De hoeveelheid krachtvoer is beperkt; ze eten vooral ruwvoer. Ook eten de geiten GMO-vrij. Dit houdt in dat al het voer dat ze krijgen, bestaat uit gewassen die niet genetisch gemodificeerd zijn.

Een biologisch geitenbedrijf moet grondgebonden zijn. Dit houdt in dat een bedrijf voldoende eigen grond heeft om de geiten te weiden en zoveel mogelijk eigen voer te telen.

Biologische geiten hebben altijd de mogelijkheid om buiten te grazen. Naast gras eten ze ook kruiden die in de weides groeien. De biologische geitenhouders vinden het voor het dierenwelzijn belangrijk dat de geiten naar buiten kunnen. Als het regent blijven de geiten liever binnen, maar wanneer het weer droog is, zijn ze snel weer in de wei te vinden.

Biologische geitenhouders mogen maar beperkt antibiotica gebruiken en nooit preventief. Ze gebruiken bij voorkeur natuurlijke of homeopathische middelen om hun geiten gezond te houden of te behandelen. De stallen voor de dieren zijn ruim opgezet en hebben natuurlijke ventilatie.

De reden voor geitenhouders om hun dieren op biologische wijze te houden, is vaak dat ze niet het aantal liters melk per geit het belangrijkste vinden, maar het duurzaam produceren van geitenmelk volgens de principes van de biologische landbouw. Een biologische geit geeft per jaar zo’n 850 liter melk, een niet-biologische geit zo’n 1.000 liter.

De biologische geitenmelk gaat naar coöperaties en particuliere zuivelverwerkers. Je herkent biologische geitenzuivel aan het EU-logo voor biologische producten. Stichting SKAL doet de controle van biologische productie.

Voor biologisch-dynamische producten is er het keurmerk van de stichting Demeter.

Daarnaast mogen de producten het EU-logo voor biologische productie voeren.

De meeste biologische geitenmelk wordt verwerkt tot kaas. Andere biologische geitenzuivelproducten zoals yoghurt en consumptiemelk zijn in opkomst.

Biologische geitenhouders

biologische_geitenhouderij_reimert

FAMILIE REIMERT

MART-JAN DE JONG

onze zuivelaars