info@ontdekdegeit.nl
info@ontdekdegeit.nl
biologische_geitenhouderij_reimert

FAMILIE REIMERT

Eigenaren van een biologisch melkgeitenbedrijf in Mariënheem.

“De geiten zijn allemaal nieuwsgierig en dat vind ik er zo leuk aan.” – Lisa Reimert

3 vragen aan…

Wat heeft jullie ertoe gezet om een biologische geitenhouderij te beginnen?

“Mijn ouders hadden tot 1998 een koeien- en vleesvarkenshouderij. Op een gegeven moment waren ze op zoek naar iets anders en toen kwamen ze bij geiten terecht. Mijn aandacht ging van jongs af aan al naar de geiten. Op dit moment hebben we 1500 melkgeiten en daarnaast nog 400 lammeren voor de opfok. Zij vormen de nieuwe generatie melkgeiten. Naast mijn werk bij ons op de geitenhouderij studeer ik nog. Ik volg de opleiding ‘agrarisch ondernemerschap’ in Dronten.

Het bijzondere van een biologisch bedrijf is dat de geiten naar buiten gaan, ze veel leefruimte hebben en er geen kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt op het land. Al het ruwvoer en een deel van het krachtvoer wordt door ons zelf op ons land verbouwd. Zelf heb ik een echte passie voor de melkgeiten. Ik vind vooral het afwisselende werk, dier en land, erg leuk en werk elke dag met veel plezier met de geiten.” 

“Om geitenkaas te produceren moet een geit ook aflammeren om melk te kunnen geven, de helft hiervan zijn bokjes, dus voor kaasproductie niet nodig. Om deze lammeren op een verantwoordelijke wijze groot te brengen en de dieren zo min mogelijk te verplaatsen houden wij ze liever onder onze eigen hoede en verkopen we het vlees via Bio Goat Meat.”

Hoe ziet een dag als geitenhouder eruit?

“Rond half 6 ‘s ochtends begint mijn vader met het melken van de geiten. Daarna worden de ligbedden opgestrooid en het voer aangeschoven. Mama houdt zich voornamelijk bezig met de lammetjes en de administratie. Zij geeft ze de fles en verzorgt ze. In de zomer gaan de lammeren naar buiten. In de weide hebben we speeltoestellen waar de lammetjes graag op spelen. Ze zijn dan ook veel buiten te zien. Tegen het eind van de middag wordt er weer gevoerd en ‘s avonds worden de melkgeiten nog een keer gemolken. Verder vindt het verzorgen van de melkgeiten en de lammeren de hele dag door plaats. Daarnaast is het belangrijk dat we onze boerderijautomaat ‘De Koele Kast’ aangevuld blijven houden. Hier verkopen we geiten- en koeien kaas, eieren en binnenkort ook verse groenten. Dit doen we vooral voor de verbinding met de burger.”

Wat maakt jouw werk zo bijzonder?

“Ik vind het leuk om te zien dat de geiten zo nieuwsgierig zijn. Ze willen graag veel aandacht, maar ze geven ook aandacht terug. En dat maakt mijn werk zo leuk!”

Lees meer op de Facebookpagina van de geitenhouderij van familie Reimert of op de Facebookpagina van de Koele Kast.

Benieuwd naar verhalen van andere biologische geitenhouders? Deze vind je hier.


DE biologische geitenhouders

biologische_geitenhouderij_reimert

FAMILIE REIMERT

Mart-Jan de Jong

MART-JAN DE JONG

MENU |ONTDEK DE GEIT