info@ontdekdegeit.nl
info@ontdekdegeit.nl
Wat eet de geit

Wat eet de geit?

Ontzettend lekker zo’n stukje geitenkaas of een beker geitenmelk. Maar voordat jouw stukje kaas op je bord ligt, gebeurt er meer dan je waarschijnlijk denkt! Dit proces begint al bij het voeren van de geiten. Geitenboeren weten precies wat hun geiten nodig hebben voor de meest optimale melkproductie. Over het algemeen eten geiten kuilgras, snijmaïs, bijproducten, brok en water. Een hele lijst, dus laten we bij het begin beginnen!

Kuilgras

Kuilgras is eigenlijk gewoon gras verpakt in plastic. Je ziet vast wel eens balen die omwikkeld zijn met plastic of een bult van gras overdekt met plastic langs een boerderij. Dit is dus kuilgras. Kuilgras zit vol met eiwitten en suikers en de geiten smullen ervan!

Snijmaïs

Snijmaïs is maïs dat bestemd is als voer voor het vee. Dit wordt met een hakselaar van het land gehaald. Daarna wordt het -net als kuilgras- ingekuild in een grote hoop overdekt met plastic.

Bijproducten

Ooit gedacht dat jouw biertje en frieten bijdragen aan een stukje geitenkaas? Wel dus! Onder bijproducten verstaan we: bierbostel en aardappelsnippers. Beide een restproduct uit onze voedingsindustrie wat de geiten heerlijk vinden.

Brok

Over restproducten van onze voedingsindustrie gesproken… Brok -of biks – bestaat voor een groot deel uit restproducten. Bekijk het schema hieronder eens.

Water

Niet geheel onbelangrijk: water. Melk bestaat voor het grootste deel uit water. Voor de productie van 1 liter geitenmelk, drinkt een geit 2 á 3 liter water. Dit betekent dat de gemiddelde melkgeit ongeveer 9 liter water per dag nodig heeft.

nieuwsberichten

Geitencadeaus voor moederdag

Kom de geit ontdekken in het hemelvaartweekend

De rol van geiten in verschillende culturen

Feiten over geiten: de geit in de kudde

De fascinerende ogen van de geit

Bokkenfeitje: de bokkengeur

Feiten over geiten: hoefverzorging

1 oktober: Boktober proeverij Geitengeluk

Zo bewaar je geitenkaas!

MENU |ONTDEK DE GEIT