info@ontdekdegeit.nl
info@ontdekdegeit.nl

De fascinerende ogen van de geit

Geiten zijn nieuwsgierige dieren met unieke eigenschappen. Een van de meest opvallende kenmerken van geiten zijn hun ogen. Niet alleen de pupillen vallen op, maar ook de plaatsing van hun ogen op hun kop. De ogen van de geit zien er niet voor niets zo uit. 

Horizontale pupillen

Een van de eerste dingen die opvalt aan de ogen van geiten zijn hun pupillen. In tegenstelling tot de ronde pupillen van mensen hebben geiten horizontale spleetvormige pupillen. Deze unieke vorm heeft een belangrijke functie in het leven van een geit. De horizontale pupillen stellen geiten in staat om hun omgeving op een efficiënte manier te observeren.

Wanneer geiten grazen, kunnen ze hun pupillen versmallen tot smalle spleten. Dit minimaliseert de hoeveelheid licht die hun ogen binnenkomt, wat handig is in felle zonnestralen. Maar wanneer ze gevaar detecteren of zich bewust zijn van een mogelijke bedreiging, kunnen ze hun pupillen snel tot volledige grootte verwijden. Dit vergroot hun gezichtsveld en helpt hen potentiële gevaren snel te herkennen. Dit aanpassingsvermogen maakt geiten tot behendige overlevers in de natuur.

Slimme plaatsing van de ogen

Een ander opvallend aspect van de ogen van geiten is de plaatsing op hun kop. Geiten hebben ogen aan de zijkanten van hun schedel, wat resulteert in een bijna 360-graden zicht rondom hen, zonder dat ze hun kop daarvoor moeten bewegen. Dit brede gezichtsveld stelt geiten in staat om roofdieren in de gaten te houden vanuit bijna elke hoek, waardoor ze zichzelf effectief kunnen beschermen.

Deze plaatsing van de ogen heeft ook een nadeel. Geiten hebben een zogenaamd “blinde vlek” recht voor hun neus, waar ze moeite hebben met zien. Dit is een van de redenen waarom geiten vaak hun neus in de lucht steken om te ruiken wat er voor hen ligt.

nieuwsberichten

De rol van geiten in verschillende culturen

Feiten over geiten: de geit in de kudde

De fascinerende ogen van de geit

Bokkenfeitje: de bokkengeur

Feiten over geiten: hoefverzorging

1 oktober: Boktober proeverij Geitengeluk

Zo bewaar je geitenkaas!

Geiten binnen de grens: Nederland

Geiten over de grens: Curaçao

MENU |ONTDEK DE GEIT