info@ontdekdegeit.nl
info@ontdekdegeit.nl

Bokkenfeitje: de bokkengeur

Als je ooit in de buurt van een (geiten)boerderij bent geweest, heb je wellicht een bijzondere geur opgemerkt: de karakteristieke geur van mannetjesgeiten, ook wel bekend als “bokkengeur”. Dit luchtje is uniek en écht onmiskenbaar, en hoort bij het leven op de boerderij. Maar waar komt die geur vandaan? En waar is het voor?  

De bokkengeur wordt voornamelijk veroorzaakt door feromonen, chemischer stofjes die worden aangemaakt door bokjes. Zo laten ze de vrouwtjes geiten weten dat ze in de buurt zijn. Het zijn als het ware de liefdesliedjes die mannelijke geiten zingen om de aandacht van de vrouwtjes te trekken. Erg belangrijk dus voor het voortbestaan van de geiten!  

Deze geur is vaak het sterkst tijdens het voortplantingsseizoen, wanneer bokken hun best doen om vrouwtjes aan te trekken voor de voortplanting. Ze scheiden feromonen af via hun urine, zweet en speeksel, waardoor de geur in de omgeving goed te ruiken is.

Hoewel bokkengeur voor sommigen misschien onaangenaam is, is het voor boeren een belangrijk teken van de vruchtbaarheid en gezondheid van de mannelijke geiten. Boeren gebruiken deze geur om te bepalen of een bok geschikt is voor fokdoeleinden en om de voortplantings van hun kudde te plannen.

Dus, de volgende keer dat je een vleugje bokkengeur oppikt, denk dan aan de belangrijke rol die deze geur speelt in het leven van bokjes. Wie weet, misschien krijg je wel een nieuwe waardering voor deze bijzondere eigenschap van deze eigenwijze dieren.

Nieuwsgierig naar meer van dit soort geitenfeitjes? Neem eens een kijkje op ons blog!

nieuwsberichten

Geitencadeaus voor moederdag

Kom de geit ontdekken in het hemelvaartweekend

De rol van geiten in verschillende culturen

Feiten over geiten: de geit in de kudde

De fascinerende ogen van de geit

Bokkenfeitje: de bokkengeur

Feiten over geiten: hoefverzorging

1 oktober: Boktober proeverij Geitengeluk

Zo bewaar je geitenkaas!

MENU |ONTDEK DE GEIT