info@ontdekdegeit.nl
info@ontdekdegeit.nl

Geiten over de grens: Frankrijk

Hoi! Als reislustige Nederlandse melkgeit met een avontuurlijke geest laat ik mijn hoefgetrappel deze zomer graag klinken. Ik reis speciaal voor jullie met bokkensprongen door geitenrijk Europa om verslag te doen van mijn wollige buitenlandse collega’s. Dus ga met me mee en ontdek de geheimen en mijn geblaat met een vleugje geitenwijsheid! 

Bèèèèh-lkom in Frankrijk! Dit prachtige land, dat bekendstaat om zijn uitgestrekte landschappen en rijke culinaire tradities, heeft mij als geit meer dan alleen gefascineerd. En terecht! Want wist je dat Frankrijk een wereldleider is op het gebied van geitenmelkproductie?

Samen werken de 820.000 gezonde Franse geiten hard om elk jaar 643 miljoen liter geitenmelk te maken. Dat is 30% van de totale Europese productie! Het meest indrukwekkende is nog wel dat ze dit bereiken met slechts 10% van het totale aantal geiten. Geen wonder dat Frankrijk op de 5e plaats van de wereld staat met de jaarlijkse melkproductie. 

En wat doen ze met al die lekkere geitenmelk? Ze maken er heerlijke kaas van! Frankrijk is namelijk de grootste producent van geitenkaas in de wereld. Bijna de helft van alle Franse geitenkaas, zoals de Picodons, Chabichou en de Pouligny Saint-Pierre, wordt ambachtelijk gemaakt. De meeste kaas wordt door de Fransen zelf opgepeuzeld. En neem ze het eens kwalijk! 

Ik zal mijn geitenwijze reis naar Frankrijk niet snel vergeten. Wat een ervaring! Van de prachtige glooiende graslanden tot de pittoreske geitenboerderijen, Frankrijk heeft mijn geitenhart gestolen. Au revoir et Merci!

nieuwsberichten

Geitencadeaus voor moederdag

Kom de geit ontdekken in het hemelvaartweekend

De rol van geiten in verschillende culturen

Feiten over geiten: de geit in de kudde

De fascinerende ogen van de geit

Bokkenfeitje: de bokkengeur

Feiten over geiten: hoefverzorging

1 oktober: Boktober proeverij Geitengeluk

Zo bewaar je geitenkaas!

MENU |ONTDEK DE GEIT