info@ontdekdegeit.nl
info@ontdekdegeit.nl
Gedomesticeerde geit

Domesticatie van de geit: de invloed van de mens

Domesticatie is een proces waarbij een dier door de jaren heen verandert, doordat het wordt gehouden door de mens. Hoewel gedacht werd dat dit ooit gebeurd is bij geiten door een eenmalige gebeurtenis in Iran, blijkt nu dat geiten vele malen zijn gedomesticeerd. Al in de prehistorie gebeurde dit in Iran, Griekenland, West- Turkije, Armenië en in Pakistan. Wilde geiten werden uit de bergen gehaald en gedomesticeerd tot het ideale boerderijdier.

Dat blijkt uit een internationaal onderzoek. Een onderzoeksteam bestudeerde 83 oude geitenbotten uit het Nabije Oosten en ontdekte dat de DNA verschillen zo groot waren, dat dit niet kon komen door een eenmalige gebeurtenis. Er zouden in de prehistorie minimaal twee groepen wilde geiten gehouden zijn, één in het huidige West-Turkije en één (zoals bekend) in Iran.

Iets later (zo’n 5000 jaar voor Christus) kwamen meer bevolkingsgroepen, los van elkaar, op het idee om een ‘geitenhouderij’ te beginnen. Zij selecteerden de geiten op gezondheid, hoeveelheid melk en afmetingen.

Hoewel dit misschien niet klinkt als een spannend verhaal, is het toch een openbaring. ‘Bovendien is het goed om te beseffen dat domesticatie vaak een complex proces is, in plaats van een eenmalig voorval in één of ander ‘centrum van domesticatie’, zoals archeologen vaak zeggen’, aldus Canan Çakirlar de Groningse archeozoöloog die deel uitmaakte van het onderzoeksteam.

De vroegste landbouwers hadden al gauw invloed op de genen van de geiten. Het onderzoeksteam zag veranderingen die te maken kunnen hebben met dat geiten beschimmeld groenvoer konden eten. Dat is tot op heden het vroegste genetische bewijs zijn van het ingrijpen in een andere diersoort van de mens.

Bron: de Volkskrant

Meer weten over geiten? Ga naar het verhaal van de geit!

nieuwsberichten

Kerstdiner

Inspiratie voor het kerstdiner!

Ontdek de geit kroont Samuel Levie tot G.O.A.T. Chef 20/21

G.O.A.T. chef Samuel Levie schrijft column over de geit

Wat eet de geit?

Online G.O.A.T. chef event

Herfstvakantie kinderen

3 x leuke geitenboerderijen om (corona-proof) te bezoeken in de herfstvakantie

Wereldmelkdag

1 juni Wereldmelkdag!

Factsheet ‘Geef bokken de ruimte’

Boerin Jorien Haarman over het boerenbestaan