info@ontdekdegeit.nl
info@ontdekdegeit.nl
Gedomesticeerde geit

Domesticatie van de geit: de invloed van de mens

Domesticatie is een proces waarbij een dier door de jaren heen verandert, doordat het wordt gehouden door de mens. Hoewel gedacht werd dat dit eenmalig gebeurd is bij geiten in Iran, blijkt nu dat geiten vele malen zijn gedomesticeerd.

Dat blijkt uit een internationaal onderzoek. Een onderzoeksteam bestudeerde 83 oude geitenbotten uit het Nabije Oosten en ontdekte dat de DNA verschillen zo groot waren, dat dit niet kon komen door een eenmalige gebeurtenis. Er zouden in de prehistorie minimaal twee groepen wilde geiten gehouden zijn, één in het huidige West-Turkije en één (zoals bekend) in Iran.

Iets later (zo’n 5000 jaar voor Christus) kwamen meer bevolkingsgroepen, los van elkaar, op het idee om een ‘geitenhouderij’ te beginnen. Zij selecteerden de geiten op gezondheid, hoeveelheid melk en afmetingen.

Hoewel dit misschien niet klinkt als een spannend verhaal, is het toch een openbaring. ‘Bovendien is het goed om te beseffen dat domesticatie vaak een complex proces is, in plaats van een eenmalig voorval in één of ander ‘centrum van domesticatie’, zoals archeologen vaak zeggen’, aldus Canan Çakirlar de Groningse archeozoöloog die deel uitmaakte van het onderzoeksteam.

Bron: de Volkskrant

Meer weten over geiten? Ga naar het verhaal van de geit!

nieuwsberichten

5x Geitenwijze Voornemens

Geitenwijze Cadeau Ideeën

waarom bokkenvlees

Daarom bokkenvlees

bokkenvlees verkooppunten

Hier kan je bokkenvlees kopen

najaarsfair

22 oktober: Najaarsfair Boerderij de Zes Grazen

1 oktober: Boktober proeverij Geitengeluk

de dag van de geit

A day in the life

soorten geitenzuivel

Soorten geitenzuivel

Voorjaarsactie Ontdek de Geit groot succes