info@ontdekdegeit.nl
info@ontdekdegeit.nl
Tractor geitenbedrijf

Geitenmest zet bodemleven in gang

In Nederland hebben we heel wat melkvee zoals koeien, geiten en schapen. Al deze dieren eten veel, en al dat eten moet er natuurlijk ook weer uit. Zo wordt er op veehouderijen ontzettend veel mest geproduceerd. 

Het mooie van al die mest is dat we het kunnen gebruiken om het land gezond te houden. In mest zitten namelijk stofjes als fosfor, stikstof en kalium. Deze stofjes zijn goed voor bacteriën, plantjes en beestjes zoals wormen en larven. Al deze beestjes, bacteriën en plantjes die in de bovenste laag grond leven, noemen we ook wel het bodemleven.

De stoffen in mest bevorderen het bodemleven en zorgen er voor dat er meer beestjes in leven. Hoe actiever deze beestjes in de grond zijn, hoe gezonder het land is en hoe beter de grond te gebruiken is door boeren. Daarom bemest de boer zijn land.

Oftewel: mest is goed voor de activiteit van het bodemleven.

En wat blijkt? Strorijke geitenmest is naar verhouding extra goed voor het bodemleven! Uit onderzoek van Wageningen Environmental Research (Alterra) blijkt namelijk dat geitenmest de activiteit van het bodemleven bijna verdubbeld. Dat betekent dat bacteriën en beestjes extra graag in geitenmest willen leven: en dat is weer hartstikke goed voor de grond van de boer!

Ideaal dus, al die geitenpoep! Lees hier het volledige artikel. 

nieuwsberichten

Geitencadeaus voor moederdag

Kom de geit ontdekken in het hemelvaartweekend

De rol van geiten in verschillende culturen

Feiten over geiten: de geit in de kudde

De fascinerende ogen van de geit

Bokkenfeitje: de bokkengeur

Feiten over geiten: hoefverzorging

1 oktober: Boktober proeverij Geitengeluk

Zo bewaar je geitenkaas!

MENU |ONTDEK DE GEIT