info@ontdekdegeit.nl
info@ontdekdegeit.nl

Geiten binnen de grens: Nederland

Hoi! Als reislustige Nederlandse melkgeit met een avontuurlijke geest heb ik mijn hoefgetrappel deze zomer goed laten klinken. Ik ben speciaal voor jullie met bokkensprongen de wereld over gereisd om verslag te doen van mijn wollige buitenlandse collega’s. Ik hoop dat ik jullie genoeg heb laten ontdekken en jullie weer een stukje geitenwijzer zijn geworden! Toch zit mijn reis er nog niet helemaal op. Ik neem jullie nog graag mee naar een plek waar geiten het goed hebben, ons eigen Nederland! 

Mijn wereldreis was geweldig maar thuiskomen is toch ook heel erg fijn. Je weet pas wat je hebt als je vertrekt. Mijn conclusie? Ik woon echt heel graag tussen mijn Nederlandse witte kortharige saanenzusjes en -broertjes. Begrijp me niet verkeerd, het was heel leuk om met bijvoorbeeld de berggeiten in Griekenland of de wilde geiten op Curaçao op te trekken maar doe mij maar mijn vertrouwde stal in Nederland tussen de beste melkgeiten ter wereld! 

Dat kan ook niet anders, wij saanengeiten geven tussen de 3 en 5 liter melk per dag. Dat is best veel! Vooral als je bedenkt dat er naast mij nog ongeveer 474.999 andere geiten in Nederland rondlopen, verspreid over ongeveer 550 melkgeitenbedrijven. Van zoveel geitenmelk kan heel wat heerlijke kaas van worden gemaakt! En reken maar dat we het naar onze zin hebben. We staan warm in de winter, koel in de zomer, hebben genoeg ruimte om te klimmen en rond te lopen, en hebben heel wat te knabbelen. 

Ah, het heerlijke eten waar we van genieten! De boeren weten precies wat we nodig hebben om zo veel mogelijk lekkere melk te geven. Op het menu vandaag: een heerlijk gebalanceerd mengsel van kuilgras (dat opgeslagen gras in balen met een fris zuurtje), snijmaïs, brokken, en misschien wat bijproducten zoals bierbostel of aardappelsnippers. Oh en water natuurlijk – we kunnen altijd bij water als we dorst hebben!

Dat was het deze zomer voor deze vakantiegeit op reis. Ik ga iedereen in de stal vertellen hoe leuk ik het heb gehad en droom dan lekker weg van de Franse bergen, de brandweerbrigade in Spanje, de rebelse geiten in Wales, het geitenparadijs in Griekenland, of de wilde geiten op Curaçao. Daarna wordt het weer tijd om na te gaan denken over een nieuwe reis. Wie weet tot volgend jaar! 

nieuwsberichten

Geitencadeaus voor moederdag

Kom de geit ontdekken in het hemelvaartweekend

De rol van geiten in verschillende culturen

Feiten over geiten: de geit in de kudde

De fascinerende ogen van de geit

Bokkenfeitje: de bokkengeur

Feiten over geiten: hoefverzorging

1 oktober: Boktober proeverij Geitengeluk

Zo bewaar je geitenkaas!

MENU |ONTDEK DE GEIT