info@ontdekdegeit.nl
info@ontdekdegeit.nl

Geiten over de grens – Spanje: Mel i Mato

Mel i Mato is een Spaans dessert gemaakt van mató – een verse Catalaanse geitenkaas zonder toegevoegd zout. Het heeft een vergelijkbare textuur als ricotta, maar is milder van smaak en wordt overgoten met honing en noten. Dit traditionele dessert stamt al uit de middeleeuwen, toen mató kaas van geitenmelk werd gemaakt omdat koeien te duur waren. Maar het is nog steeds populair. Probeer het nu zelf! 

Ingrediënten voor Mel i Mato (4 porties):

  • 1 liter volle geitenmelk
  • Sap van 1 citroen
  • 5 eetlepels honing (of meer als je een zoetekauw bent)
  • Een handje walnoten

Recept voor Mel i Mato:

  1. Breng de geitenmelk aan de kook in een grote pan en haal het van het vuur. 
  2. Voeg de citroensap toe aan de hete melk en roer goed totdat het gaat schiften. 
  3. Bekleed een fijne zeef met kaasdoek en druk het mengsel erdoor tot alleen de wrongel overblijft. Plaats de zeef boven een kom om het overtollige water te laten uitlekken en zet de kaas een uur of twee in de koelkast.
  4. Wanneer je klaar bent om te serveren, voeg je de honing en de noten toe en geniet je van dit heerlijke traditionele dessert!

Tip: Als je geen zin hebt om je eigen kaas te maken, kan je proberen om kant-en-klare mató-kaas te kopen bij de kaaswinkel of de markt.

Ben je benieuwd naar meer lekkere recepten met geitenzuivel? Bekijk ze hier!

recepten

Croissant met geitenkaas, honing en walnoten

Lééékkere burger van bokkenvlees

Winterse geitenstoof met pompoen

Geroosterde bietensalade met geitenkaas, walnoten en honing-Dijon vinaigrette 

Frittata met geitenkaas en ingelegde rode ui

Shepherds pie

Shepherd’s Pie met Bokkenvlees

Hoofdgerecht risotto met geitenmelk en geitenrack

Bokkenvlees: 3 gerechten om van te watertanden

Pizza met geitenkaas en spinazie

Geiten over de grens – Curaçao: Kabritu Stoba

MENU |ONTDEK DE GEIT