info@ontdekdegeit.nl
info@ontdekdegeit.nl

Geiten over de grens: Spanje

Hoi! Als reislustige Nederlandse melkgeit met een avontuurlijke geest laat ik mijn hoefgetrappel deze zomer graag klinken. Ik reis speciaal voor jullie met bokkensprongen door geitenrijk Europa om verslag te doen van mijn wollige buitenlandse collega’s. Dus ga met me mee en ontdek de geheimen en mijn geblaat met een vleugje geitenwijsheid! 

Viva Bèèèèhspaña! Deze week ben ik bij mijn hermanos y hermanas in Spanje! Hier woont bijna een kwart van alle geiten in Europa. Het zal jullie dan ook niet verbazen dat er heel veel melk wordt geproduceerd. Die melk komt vooral van Murciano Granadina geiten. En daar maken ze hele lekkere kaas van, zoals Caña de Cabra. 

Maar naast de heerlijke kaas spelen sommige geiten een andere belangrijke rol. Sinds ik hier ben is het namelijk heel erg warm. Ik hoor dat Spanje al heel lang te maken heeft met grote droogte en hitte. April was zelfs de warmste en droogste april sinds dat ze begonnen zijn met meten! Met lange en extreme hitte stijgt het risico op bosbranden enorm en daar hebben ze wat voor gevonden in Spanje, de geitenbrigade! 

Mijn Spaanse familie wordt ingezet om planten op te knabbelen op plekken waar bosbranden makkelijk kunnen overslaan. Vaak op plekken waar de brandweer moeilijk bij kan. Niet alleen goed tegen brand, maar ook voor de biodiversiteit en het landschap. De geiten verspreiden namelijk veel zaadjes van planten en bemesten het land tegelijkertijd. Geen brandweerwagens en sirenes dus, maar knabbelende en blatende geiten! 

Dat is pas duurzaam! Wat fijn dat we kunnen helpen door te doen waar we heel goed in zijn, plantjes snoepen. Dat was weer voor mijn reis in Spanje. Het land is zo mooi en groot dat ik graag terugkom om meer te zien en jullie meer te vertellen. Maar ik moet door, snel het vliegtuig in voor een lange vlucht naar alweer mijn laatste reisbestemming. Adiós a todos, hasta la próxima vez! 

nieuwsberichten

Geitencadeaus voor moederdag

Kom de geit ontdekken in het hemelvaartweekend

De rol van geiten in verschillende culturen

Feiten over geiten: de geit in de kudde

De fascinerende ogen van de geit

Bokkenfeitje: de bokkengeur

Feiten over geiten: hoefverzorging

1 oktober: Boktober proeverij Geitengeluk

Zo bewaar je geitenkaas!

MENU |ONTDEK DE GEIT