info@ontdekdegeit.nl
info@ontdekdegeit.nl
bokkenvlees uit de tajine

Kruidig bokkenvlees uit de tajine van Heerlijke happen

Francine van de foodblog Heerlijke happen mocht samen met ons een middag naar de boerderij om alles te weten te komen over de huisvesting en de voeding van geiten. Na haar bezoek aan de boerderij dook ze de keuken in en maakte dit overheerlijke gerecht met kruidig bokkenvlees uit de tajine.

Bokkenvlees is in Nederland nog niet zo bekend, maar wel zéér lekker! Met dit recept uit de tajine halen we echt een stukje zon op tafel. Het is namelijk een kruidig, Mediterraans, zomers gerecht.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 1½ kg bokkenvlees
  • 150 gram gedroogde abrikozen
  • 3 tenen knoflook
  • 2 witte uien
  • 500 ml runderbouillon
  • 1 citroen
  • 4 el bloem
  • 4 el olijfolie

Kruiden en specerijen:

  • 2 takjes verse munt
  • 3 blaadjes laurier
  • 1 el komijnpoeder
  • 2 el paprikapoeder
  • 1 el kerriepoeder
  • 2 el ras-el-hanout
  • 1 el zout

Bereiding

  • Mix uit het rijtje specerijen alle poeders, ras-el-hanout en het zout tot één mix. Snijd het bokkenvlees in stukken van 2 bij 2 cm en strooi de mix erop. Pers de citroen uit en giet het sap over het vlees. Even goed mixen en dan een nachtje afgedekt in de koelkast laten marineren.
  • Snipper de uien en de knoflook tenen.
  • Verhit de tajine en schenk de olijfolie erin. Bak het vlees tot het rondom gebruind is. Voeg de ui en knoflook toe en bak een paar minuutjes mee. Daarna de bloem en ook deze bak je mee.
  • Blus af met de bouillon en voeg de abrikozen en laurier toe. Zet het vuur op de laagste stand en laat het vlees drie uur rustig stoven.
  • Na drie uur schep je het vlees uit de tajine en kun je het kookvocht eventueel inkoken tot een heerlijke vleessaus. (Voeg eventueel een maizena papje toe om de saus aan te dikken).
  • Schep het vlees terug in de tajine, schenk de saus erover en garneer met wat blaadjes vers gesneden munt.
  • Serveer met naan of met bijvoorbeeld een couscous salade.
  • Heerlijk Happen!

Heb je geen tajine? Een stoofpan kan ook gebruikt worden om dit gerecht in te stoven. Daarnaast kun je ook een ovenschaal met deksel hiervoor gebruiken. Dan stoof je het gerecht op 120 graden voor 3 tot 4 uur in de oven. 

Weet je niet goed waar je bokjesvlees kunt kopen? Wij hebben speciaal voor jullie een lijstje samengesteld met adresjes! Deze vind je hier.

Ben je benieuwd naar het hele blog? Deze kun je hier lezen.

recepten

Croissant met geitenkaas, honing en walnoten

Lééékkere burger van bokkenvlees

Winterse geitenstoof met pompoen

Geroosterde bietensalade met geitenkaas, walnoten en honing-Dijon vinaigrette 

Frittata met geitenkaas en ingelegde rode ui

Shepherds pie

Shepherd’s Pie met Bokkenvlees

Hoofdgerecht risotto met geitenmelk en geitenrack

Bokkenvlees: 3 gerechten om van te watertanden

Pizza met geitenkaas en spinazie

Geiten over de grens – Curaçao: Kabritu Stoba

MENU |ONTDEK DE GEIT