info@ontdekdegeit.nl
info@ontdekdegeit.nl
soorten geitenzuivel

Soorten geitenzuivel

Geitenkaas is een veel voorkomend geitenzuivel product in Nederland. Verreweg het grootste deel van de Nederlandse geitenmelk wordt verwerkt tot geitenkaas. Deze kaas heb je in allerlei varianten. Denk bijvoorbeeld aan harde, oude en zachte geitenkaas. Maar van geitenmelk worden nog veel meer producten gemaakt. In principe is het mogelijk om alle producten die uit koemelk worden vervaardigd ook van geitenmelk te maken. Hieronder onderscheiden we geitenzuivel in twee categorieën: vast en vloeibaar.

Vaste geitenzuivel

Onder vaste geitenzuivel verstaan we onder andere de welbekende geitenkaas. Geitenkaas vind je vaak in een salade waar de kaas lauwwarm op geserveerd wordt of op een borrelplank. Daarnaast is geitenkaas in Nederland populair voor op de boterham of cracker. Wist je dat er ook roomboter op basis van geitenmelk bestaat? Hiermee maak jij jouw boterham met geitenkaas helemaal compleet. Naast harde geitenkaas bestaat er ook geiten brie, geiten camembert, smeerbare geitenkaas en zachte geitenkaas. De ideale soort kaas om eens een keer een kaasproeverij mee te houden! Hier vind je wat inspiratie voor verschillende geitenkazen. 

Vloeibare geitenzuivel 

Onder vloeibare geitenzuivel verstaan we onder andere geitenmelk, geitenkarnemelk en geitenyoghurt. Wil je een keer de smaak van geitenmelk ervaren? Probeer dan eens dit recept voor pannenkoeken met geitenmelk. Het geeft de pannenkoeken net een andere smaak dan wanneer je koemelk gebruikt, maar wij weten zeker dat deze pannenkoeken in de smaak zullen vallen! Ook graag een bijpassend voorgerecht waar geitenzuivel in verwerkt wordt? Probeer dan eens deze pompoensoep met geitenyoghurt

Tijdens warme dagen lusten we allemaal wel een keer een ijsje. Er kan zelfs ijs gemaakt worden van geitenmelk. Op veel geitenboerderijen produceren de geitenboeren dit zelf. Zo heb je een écht vers ijsje! Wil je zelf graag geitenijs maken? Dat kan heel makkelijk met maar drie ingrediënten. Naast ijs kan er ook kwark gemaakt worden van geitenmelk. Ook deze verkopen ze vaak op een geitenboerderij. 

Nog een leuk extra weetje; er wordt ook zeep en babyvoeding gemaakt van geitenmelk! 

Geitenzuivel kopen

De laatste jaren is het assortiment geitenzuivel in Nederland een stuk groter geworden en van de meeste producten is ook een biologische variant verkrijgbaar. In vrijwel alle supermarkten is geitenzuivel te koop. Daarnaast zijn er ook veel geitenbedrijven die aan huis verkopen. Wil je ook eens langs op een melkgeitenbedrijf? Kijk hier voor een adres bij jou in de buurt!

nieuwsberichten

Geitencadeaus voor moederdag

Kom de geit ontdekken in het hemelvaartweekend

De rol van geiten in verschillende culturen

Feiten over geiten: de geit in de kudde

De fascinerende ogen van de geit

Bokkenfeitje: de bokkengeur

Feiten over geiten: hoefverzorging

1 oktober: Boktober proeverij Geitengeluk

Zo bewaar je geitenkaas!

MENU |ONTDEK DE GEIT