info@ontdekdegeit.nl
info@ontdekdegeit.nl
Jan Dijkstra Organic Goatmilk Coörperatie

Jan Dijkstra

Jan Dijkstra is voorzitter van het bestuur van de Organic Goatmilk Coöperatie.

3 vragen aan…

Kun je iets vertellen over de historie en het doel van Organic Goatmilk Coöperatie?

“In 2009 is de Organic Goatmilk Coöperatie opgericht door een twintig-tal biologische geitenhouders in Nederland en Vlaanderen. Zij vonden het belangrijk dat er een betere melkprijs kwam. Toen zijn ze dit samenwerkingsverband gestart. Door samen hun krachten te bundelen, is de Organic Goatmilk Coöperatie (OGC) ontstaan. 

Sinds 2015 zijn er naast Nederlandse en Vlaamse boeren, ook Duitse boeren aangesloten bij de coöperatie. Dat maakt dat we vandaag de dag bijna 60 leden hebben. De leden kennen allemaal de biologische geitenhouderij zeer goed en werken met passie aan de ontwikkeling van de keten voor biologische geitenzuivel. Van producent tot consument.

‘s Ochtends wordt de rauwe melk opgehaald bij de geitenhouders en ‘s middags wordt de melk afgeleverd bij de verwerkers in binnen- en buitenland. De rauwe melk wordt dus rechtstreeks verkocht aan de verwerkers. Dit zijn de kaasmakers, melkerijen en melkpoederfabrieken. Zij verwerken uiteindelijk de geitenmelk tot lekkere zuivelproducten.”

Wat is jouw rol binnen de Organic Goatmilk Coöperatie?

“Op dit moment ben ik de voorzitter van het bestuur. Zelf ben ik ruim 20 jaar biologische melkgeitenhouder geweest en vanaf de oprichting van OGC ben ik al lid van deze coöperatie. Nadat wij ons bedrijf eind 2017 verkochten, ben ik al snel in het bestuur van OGC gegaan. Het bestuur heeft als taak de belangen van de leden te behartigen en als voorzitter mag ik hier leiding aan geven. Ik vind het bijzonder dat ik op deze manier een bijdrage kan leveren aan de biologische geitensector.”

Wat maakt geitenzuivel zo speciaal?

“Biologische geitenzuivelproducten kunnen, net als alle andere geitenzuivelproducten, mogelijk een alternatief zijn voor mensen met koemelkallergie. Door een andere eiwitsamenstelling is er kans dat geitenmelk wel in het dieet past.* Zo kunnen ook mensen met een allergie genieten van lekkere zuivelproducten. Daarnaast krijgen de geiten die biologische geitenmelk produceren biologisch voer toegediend. Dit houdt in dat het voer geteeld is zonder gebruik te maken van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. De melk van OGC wordt door de verwerkers verwerkt tot harde en zachte geitenkazen, yoghurt producten en babyvoeding. Voor ieder wat wils dus!”

*In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt geitenmelk niet aangeraden in het geval van een medisch vastgestelde koemelkallergie. Ondanks de unieke eiwitsamenstelling van geitenmelk, is er nog steeds kans op een allergische kruisreactie.

Benieuwd naar verhalen van andere zuivelaars? Deze vind je hier!

DE ZUIVELAARS

Klaver Kaas

JOHN KLAVER

Bettinehoeve

ASTRID VAN DEN HEUVEL

Kaasproductie Amalthea B.V. zuivelaar Sander Heemskerk

Sander Heemskerk

RMO chauffeur Saskia van der Meer

Saskia van der Meer

Jan Dijkstra Organic Goatmilk Coörperatie

Jan Dijkstra

Jos Stevens zuivelaar

JOS STEVENS

Wim Brilman

Wim Brilman

Kim van Meel, kindervoeding op basis van geitenmelk

Kim van Meel

Zuivelaars-Marian-Rustema

Marian Rustema

MENU |ONTDEK DE GEIT