info@ontdekdegeit.nl
info@ontdekdegeit.nl
Jos Stevens zuivelaar

JOS STEVENS

Jos Stevens is voorman en Kaasmaker bij zuivelaar DeJong Cheese

“Omdat je met natuurproducten werkt die niet standaard zijn, lever je maatwerk om onder alle omstandigheden dezelfde kwaliteit te leveren. Dat vind ik mooi.”

3 vragen aan…

Kun je iets vertellen over het bedrijf waar je werkt en de producten die jullie maken?

DeJong Cheese is een familiebedrijf gevestigd in het tegen de Belgische grens gelegen Alphen. Sinds 1995 maken zij volgens traditioneel recept zachte en gerijpte (geiten)kazen van hoge kwaliteit. Ik werk al bijna 10 jaar met veel plezier bij dit mooie bedrijf. Voordat ik hier werkte had ik een agrarisch bedrijf in vleeskalveren. Ik wilde stoppen met het boerenbedrijf en was op zoek naar een nieuwe uitdaging.

In de 10 jaar bij DeJong Cheese heb ik op meerdere afdelingen het volledige proces van kaasmaken, van melk- tot eindproduct, doorlopen. De laatste jaren werk ik als voorman en Kaasmaker op de afdeling Gerijpte kaas. Daar maken we voornamelijk geitenbrie van ons merk Alphenaar. De geitenmelk die wij gebruiken voor onze kazen wordt verzameld bij verschillende boeren uit de prachtige, landelijke omgeving van Alphen. De geiten worden evenwichtig gevoerd met goed ruwvoer, wat zorgt voor een hoge kwaliteit melk en dat proef je! Deze melk wordt in de kaasmakerij gestremd en vervolgens op traditionele wijze gesneden, geroerd en verder verwerkt.”

Wat maakt jouw werk zo bijzonder?

“De geitenbrie wordt volgens een traditioneel recept bereid en dat vraagt om secuur werk. De ambachtelijke techniek, de tijd van handelen en een precieze timing zijn enkele van de belangrijkste onderdelen van de uiteindelijke smaak en smeuïgheid van de brie. Omdat je met natuurproducten werkt die niet standaard zijn, lever je maatwerk om onder alle omstandigheden dezelfde kwaliteit te leveren. Dat vind ik mooi.”

Wat maakt geitenzuivel zo lekker?

“Door haar natuurlijke vet- en eiwitgehaltes geeft geitenmelk de kazen een heerlijk zachte en romige smaak. De geitenbrie die wij maken heeft door de rijping een mooie, witte korst. Afhankelijk van de duur van de rijping varieert de smaak van zacht romig en stevig als de kaas nog jong is, tot pikant en smeuïg na volledige rijping. Waar ik zelf van houd? Ik at altijd het liefst de brie naturel maar voor de geitenbrie met fenegriek maak ik een uitzondering. Die is zo verfijnd van smaak en lekker!”

Meer lezen over het verhaal van de zuivelaars? Bekijk hier de andere interviews.

DE ZUIVELAARS

Klaver Kaas

JOHN KLAVER

Bettinehoeve

ASTRID VAN DEN HEUVEL

Kaasproductie Amalthea B.V. zuivelaar Sander Heemskerk

Sander Heemskerk

RMO chauffeur Saskia van der Meer

Saskia van der Meer

Jan Dijkstra Organic Goatmilk Coörperatie

Jan Dijkstra

Jos Stevens zuivelaar

JOS STEVENS

Wim Brilman

Wim Brilman

Kim van Meel, kindervoeding op basis van geitenmelk

Kim van Meel

Zuivelaars-Marian-Rustema

Marian Rustema

MENU |ONTDEK DE GEIT