info@ontdekdegeit.nl
info@ontdekdegeit.nl
Geitenboerderij de Roozehoeve

DE ROOZEHOEVE

Ronald Paardekooper en Lydia van Beek, eigenaren van de Roozehoeve in Lottum

Geiten zijn gewoon gek en dat vinden wij hilarisch.” – Lydia van Beek

3 vragen aan…

Wat heeft jullie ertoe gezet om geitenhouder te worden?

“Het is altijd al onze droom geweest om een boerderij te beginnen. Het idee kwam vanuit mij (Lydia) om een geitenboerderij te beginnen. Eerst was Ronald een echte koeienfan, maar doordat de geitensector in Nederland nog vrij nieuw is en er nog veel in valt te ontdekken en te doen, werd Ronald ook snel enthousiast over deze eigenwijze dieren. Wij zijn toen op zoek gegaan naar een boerderij. Op een gegeven moment kwamen we bij een boerderij in Lottum terecht en hebben deze gekocht. Zo werd onze droom werkelijkheid. Lottum is het rozendorp, en daar is onze geitenhouderij, de Roozehoeve, dan ook naar vernoemd.”

Hoe ziet een dag als geitenhouder eruit?

“Onze dag begint om 4.30 uur met het melken en voeren van de geiten. Daarna worden de lammeren gevoerd. Op dit moment hebben we rond de 180 lammeren achter lopen. De grote geiten krijgen een deel van het voer met een automatisch voersysteem. Hier hoeven wij zelf dus niet zoveel aan te doen.

Ongeveer zes keer per dag schuiven wij het gras aan op het voerpad. Drie keer per jaar moet er een groep geiten aflammeren. Dat zijn de drukste periodes. Helpen met verlossingen, lammeren verzorgen en leren drinken van poedermelk. Ook worden de klauwen (nagels) van de geiten drie keer per jaar geknipt, daar zijn we samen met een professionele pedicure wel drie dagen mee bezig. Daarnaast worden zowel de lammeren als de geiten tegen meerdere ziektes gevaccineerd.

Buiten deze werkzaamheden om zijn we bezig met het onderhoud en uitmesten van de stallen. Het onderhouden van het erf, de tuin en de installaties van de machines die we hebben om de dieren te melken en voeren. Aan het eind van de middag om 16.30 uur worden de geiten nog een keer gemolken en worden de lammeren nog een keer gevoerd. En dan is de dag alweer om.”  

Wat maakt jullie werk zo bijzonder? 

“Wij komen allebei niet van een boerderij en merken dat dit een hele andere manier van leven is. De vrijheid die we hebben, het vele buiten zijn en het opbouwen van iets voor onszelf vinden wij zo bijzonder aan dit vak. Geiten zijn gewoon gek en dat vinden wij hilarisch. Sinds dat wij de boerderij hebben, merken wij dat er veel minder stress is en we onze eigen tijd in kunnen delen. Dat vinden wij heerlijk. Geiten zijn bijzonder geschikt om producten die wij als mens niet kunnen verteren zoals gras en mais om te zetten in dierlijk eiwit in de vorm van melk en kaas. Dat willen wij graag op een open en transparante manier doen door burgers de gelegenheid te bieden om op ons bedrijf te komen kijken. Zo kunnen we aan iedereen laten zien hoe leuk geiten zijn en hoe wij heerlijke geitenzuivel produceren!”

Lees meer op de Facebookpagina van De Roozehoeve of op de website

DE geitenhouders

Jowis Zolder geitenboerderij

JOWIS ZOLDER

Geitenboerderij de Roozehoeve

DE ROOZEHOEVE

Frank Brinkhaus van Frank's Farm

FRANK BRINKHAUS

Frank van Leijs

FRANK VAN LEIJSEN

Bas en Martine Brommer eigenaren geitenhouderij

Bas en Martine Brommer

Piet den Hertog

Piet den Hertog

Willeke Veldman

Willeke Veldman

Yvonne-van-Logtestijn

Yvon van Logtestijn

MENU |ONTDEK DE GEIT