info@ontdekdegeit.nl
info@ontdekdegeit.nl
Jowis Zolder geitenboerderij

JOWIS ZOLDER

Gerina is werkzaam bij Jowis zolder in Lunteren

“Het bijzondere aan geiten vind ik dat het gezonde dieren zijn voor de mens” – Gerina

3 vragen aan…

Wat heeft jou ertoe gezet om bij een geitenhouderij te gaan werken?

“Voordat ik werkzaam was voor Jowis zolder, bezocht ik een zaaltje hier op het terrein voor een feest. Ik huurde namelijk op verschillende locaties zaaltjes voor feestjes. Toen het druk werd op de geitenhouderij kreeg ik het voorstel om bij te springen op de boerderij en ben ik af en toe gaan helpen. Op een gegeven moment ben ik een band gaan creëren met de geiten en dat vind ik zo bijzonder aan deze dieren. Daarnaast zijn het echte kuddedieren. Als er een luistert, luisteren ze allemaal. Het zijn nieuwsgierige dieren waar je zelf ook veel van kunt leren.”

Hoe ziet een dag als werknemer bij een geitenhouder eruit?

“Bij Jowis zolder hebben we een team dat afwisselend melkt. Door de weeks melk ik nooit in de ochtend en in de avonden spring ik bij als er iemand niet kan komen. Ik start om half 9 en begin dan met het maken van het voer voor de geiten. De geiten zijn van te voren dus al gemolken. Rond half 12 ben ik klaar met het voeren en het verzorgen van de kleine geitjes. In de middag is er tijd voor overige werkzaamheden die te maken hebben met de verzorging, bijvoorbeeld het inenten van geiten. Bij Jowis zolder op het terrein hebben we ook een winkeltje. Hier verkopen we onder andere zelfgemaakte geitenmelk, geitenvla, geitenkaas en geitenijs. Het geitenijs hebben we in verschillende smaken, net waar er vraag naar is. Het winkeltje is vier dagen in de week geopend.”

Wat maakt jouw werk zo bijzonder? 

“Mijn werk is nooit saai, er is altijd wel iets te doen. Ik vind geiten leuke dieren om mee te werken. Ik heb veel contact met de dieren, waardoor ik er een echte band mee heb. Geiten zijn dieren die mensen kunnen helpen. Veel mensen hebben bijvoorbeeld een koemelkallergie, waardoor zij geen koemelk kunnen drinken, maar wel geitenmelk. Het zijn gezonde dieren voor de mens. Zo is geitenmelk bijvoorbeeld veel gezonder dan koeienmelk. Het is lichter verteerbaar, bevat 4 keer zoveel vitamine A en 2 keer zoveel vitamine D. Daarnaast bevat het minder zout en meer mineralen. De geiten laten de mens op een natuurlijke manier genieten.”

DE geitenhouders

Jowis Zolder geitenboerderij

JOWIS ZOLDER

Geitenboerderij de Roozehoeve

DE ROOZEHOEVE

Frank Brinkhaus van Frank's Farm

FRANK BRINKHAUS

Frank van Leijs

FRANK VAN LEIJSEN

Bas en Martine Brommer eigenaren geitenhouderij

Bas en Martine Brommer

Piet den Hertog

Piet den Hertog

Willeke Veldman

Willeke Veldman

Yvonne-van-Logtestijn

Yvon van Logtestijn

MENU |ONTDEK DE GEIT