info@ontdekdegeit.nl
info@ontdekdegeit.nl
Frank van Leijs

FRANK VAN LEIJSEN

Frank van Leijsen is Melkgeitenhouder en educatieboer in Haghorst (N.B.)

“Elke dag valt er wat te leren, voelen, ruiken of beleven”

Net buiten de bebouwde kom van het Noord-Brabantse dorp Haghorst runt Frank van Leijsen het geitenbedrijf De BezienswaardiGeit. Frank woont er samen met zijn vrouw Anita en hun kinderen Siem en Loes. Frank melkt op dit moment 650 geiten en heeft nog zo’n 250 stuks lammeren. Als ‘educatieboer’ ontvangt Frank inmiddels vele kinderen en groepen op zijn bedrijf.

VAN LOONDIENST NAAR ONDERNEMERSCHAP

“Mijn ouders hadden een gemengd veehouderijbedrijf’, vertelt Frank. “Ze hadden melkkoeien en varkens. Het bedrijf van mijn ouders bood onvoldoende toekomstperspectief en ik kon het daardoor niet overnemen. Dus ik heb na mijn opleiding aan de HAS Hogeschool een paar jaar in loondienst gewerkt, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: ik wilde zelf ondernemer worden! In die periode was de geitensector in opmars en was het relatief makkelijk om een bedrijf te starten. Geiten vond ik altijd al nieuwsgierige en leuke dieren en doordat ik al ervaring had met melkkoeien, was deze overstap relatief gemakkelijk. Ik kon een bestaand geitenbedrijf overnemen en met een afzetcontract kon ik al snel aan de slag. We zijn in 2001 begonnen met 300 geitenlammeren. Ik heb het bestaande bedrijf inmiddels gemoderniseerd en we gegroeid naar 650 melkgeiten”.  

BEZIENSWAARDIGEIT

Het bedrijf heet niet voor niets De bezienswaardiGeit. Frank heeft het bedrijf sinds 2012 opengesteld voor het publiek. “Ik ontvang groepen volwassenen en kinderen op mijn bedrijf. Ons bedrijf is het hele jaar door te bezoeken. Elke dag valt er wat te leren, voelen, ruiken of beleven. Ik verzorg kinderfeestjes, excursies, kaasproeverijen en ik ontvang ook kinderen van basisscholen. Het is geweldig om elk voorjaar kleuters van groep 3 en 4 kennis te laten maken met geiten. Vooral de lammetjes zijn erg aaibaar. Ik ben aangesloten bij Klasseboeren regio Tilburg. Afhankelijk van de groep of leeftijd van de kinderen pas ik het programma aan. In de excursieruimte laat ik vaak een filmpje zien waarin alle facetten en werkzaamheden op het bedrijf worden getoond. Het is natuurlijk leuk om te laten zien hoe een lammetje wordt geboren of hoe het eraan toe gaat in de melkstal.” 

TOEKOMSTVISIE 

De komende vijf jaar wil Frank zijn bedrijfsvoering verder optimaliseren. “De gezondheid van mijn geiten staat in mijn toekomstvisie centraal. Het is voor mij als ondernemer een uitdaging om te kijken hoe ik nog efficiënter kan werken, met de gezondheid van de dieren als uitgangspunt.” Verder hoopt hij nog heel veel kinderen en groepen te kunnen blijven ontvangen op zijn bedrijf. “Ik vind het belangrijk om een positieve bijdrage te leveren aan het imago van de geitensector”.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een excursie, kinderfeestje, kaasproeverij of klassenuitje op De bezienswaardiGeit? Meer informatie vind je op www.bezienswaardigeit.nl. Of neem contact op via info@bezienswaardigeit.nl of 06 22 27 28 02

Benieuwd naar verhalen van andere geitenhouders? Deze vind je hier!

DE geitenhouders

Jowis Zolder geitenboerderij

JOWIS ZOLDER

Geitenboerderij de Roozehoeve

DE ROOZEHOEVE

Frank Brinkhaus van Frank's Farm

FRANK BRINKHAUS

Frank van Leijs

FRANK VAN LEIJSEN

Bas en Martine Brommer eigenaren geitenhouderij

Bas en Martine Brommer

Piet den Hertog

Piet den Hertog

Willeke Veldman

Willeke Veldman

Yvonne-van-Logtestijn

Yvon van Logtestijn

MENU |ONTDEK DE GEIT